Utstilling i stengt by

Av: Birdy Heneide

Publisert:

Utgave: 2/2005

Del: 

Utstillingen «En plass i solen» har vandret fra Bodø over grensen til Russland. Etter visningen i Murmansk har den nordnorske gruppeutstillingen flyttet inn i den strengt bevoktede byen Poljarnyj.

«En plass i solen» er en fotografisk skildring av nordnorsk natur og kultur. De medvirkende kunstnerne er Heidi Nikolaisen, Hanne C. Olsen, Kristin Tårnesvik, Kjersti Solberg Monsen og Morten Torgersrud.
– Bildene forteller en historie om identitet og tilhørighet. De forteller noe om hvem vi er, og det er alltid svært viktig når vi i utenrikstjenesten skal arbeide for å formidle norsk kultur til utlandet, sier Roger Jørgensen, generalkonsul ved Det norske generalkonsulatet i Murmansk.
Poljarnyj ligger 40 km nord for Murmansk og er en ZATO (en stengt by) med hovedbasen for russiske ubåter. Byen er stengt både for uvedkommende russere og utlendinger på grunn av byens strategiske betydning. Kunstnerne har derfor ikke kunnet reise inn i byen verken for å være med på monteringen eller åpningen av utstillingen.