Hydro trekker seg fra samarbeid

Av: Aage Langhelle

Publisert:

Utgave: 2/2005

Del: 

Hydro bryter sponsorsamarbeid med Artlab. Bruddet rammer blant andre Lars Rambergs prosjekt.

Prosjektet «Palast des Zweifels» av Lars Ramberg, som for tiden vises i Berlin, skulle ha vært en del av et gigantisk kunstprosjekt i Frognerparken i forbindelse med Hydros hundreårsfeiring. Kunstformidlingselskapet Artlab skulle på vegne av Hydro formidle kunstprosjekter med en prislapp på ca 80 mill. kroner. Hydro har nå brutt samarbeidet og Artlab har stevnet Hydro for Oslo tingrett.
Etter hva Billedkunst erfarer kunne ikke Hydro og Artlab enes verken om fremdriften, valg av kunstprosjekter eller om kunstverkenes innhold.
Kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen i Hydro uttaler at dette handler om forskjellige ambisjonsnivåer. Anine Birkeland i Artlab, som holder til i Bergen, ønsker ikke å uttale seg til pressen. Men i følge Dagens Næringsliv den 3. mars, skal Hydro alt ha utbetalt over 20 millioner til Artlab.
En rekke verdenskjente artister og kunstnere mottar i disse dager en avlysning fra Hydro. Ramberg, som opprinnelig hadde kontrakt med Artlab, sto etter bruddet igjen med prosjektutgifter på ca fem millioner kroner. En time før åpningen av «Palast des Zweifels» inngikk kunstneren en avtale direkte med Hydro, for å sikre at det ble lys i neonskiltet. En avtale hvor blant annet planlagt visning i Frognerparken ble kansellert. Til tross for dette, mener Ramberg at samarbeid med næringslivet kan være interessant på flere plan.
De økonomiske og praktiske fordelene for meg som billedkunstner er vel åpenbare. Men det ligger også kunstnerisk sett en kvalitet i dette samarbeidet. Jeg arbeider konseptuelt på flere plan, og utvikler ofte mine prosjekter i samarbeid med kommersielle krefter. I dette ligger det et kreativt potensiale, men det forutsetter at begge parter tør å utfordre seg selv og sine verdier, sier Lars Ramberg.