Stiller ut alt vi omgir oss med

Av: Ingvild Myklebust

Publisert:

Utgave: 4/2006

Del: 

Fra september i år og tre år framover skal Guttorm Guttormsgaard stille ut kunst i videste forstand i det gamle meieriet i Blaker i Akershus.

Utstillingsprosjektet har fått tittelen «O b s ! m.fl. & m. m. m.» og omfatter 53 utstillinger fordelt på 14 vernissasjer. Fire og fire av utstillingene skal vises parallelt i forskjellige deler av meieriet. Med seg i arbeidet har Guttormsgaard hatt 35 fagfolk fra ulike hold til å velge ut og vise frem arbeider.
Utstillingene spenner over temaene billedkunst, etnografi og folkekunst, samt forholdet mellom ord og bilde. Gjenstandene som skal stilles ut er kunst og kunsthåndverk som Guttormsgaard selv har i eie, ting han har laget eller samlet. Ny kunst blir også laget til utstillingen – både Guttormsgaard og andre kunstnere bidrar til dette. De forskjellige utstillingene har et felles utgangspunkt i tingenes stofflige kvalitet og hvordan bearbeidelse av materialet gir mulighet for å uttrykke ideer.
– Jeg har jobbet med dette hele livet egentlig. Helt siden jeg var guttunge har jeg undersøkt fysiske ting. Siden min tid på Akademiet i København har jeg også vært opptatt av å studere andres arbeider. Alt for å få en forståelse av hvordan en idé finner et fysisk uttrykk; materiens iboende egenskap. Jeg tror ideen ligger mer i materialet enn i meg.
Guttormsgaard er med denne ikke-kommersielle utstillingsserien ikke ute etter å tekkes et massepublikum.
– Utstillingen er gratis, men frosker og FrP har ingen adgang, uttaler Guttormsgaard.
Han ønsker seg derimot besøkende som er interessert i å gjøre et dykk ned i havet av gjenstander som er hentet fra alle deler av verden – et alternativ til det som vanligvis er å finne i galleriverdenen.